De ce prefer America?


În acest moment, prin prezenţa în NATO, România are cele mai solide garanţii de securitate din întreaga sa istorie. Aceste garanţii sunt sublimate de parteneriatul strategic cu SUA. Sigur, Statele Unite au multe cusururi şi, în esenţă, comportamentul lor internaţional nu diferă fundamental de al oricărei alte superputeri, dar sunt anumite particularităţi care mă fac să prefer America. Ţările de nivelul României sunt condamnate să trăiască sub tutelă. Pur şi simplu oceanul este prea plin de rechini puşi pe vânat, iar statele mici sunt victime sigure. Oricine cunoaşte istoria noastră înţelege pe deplin faptul că România a fost mereu influenţată din exterior. Este o stare de fapt pe care o conştientizăm mai mult ca oricând. Putem distinge mai multe etape ale acestui trecut dureros: cinci secole de dominaţie otomană, protectoratul Rusiei (1774-1856), presiunile austriece şi austro-ungare, dominaţia germană (1878-1914), tutela anglo-franceză (1916-1939), stăpânirea germană (1940-1944) şi, culmea culmilor, jugul sovietic (1944-1989).

Acesta este crudul adevăr, niciodată nu am fost cu adevărat independenţi. Imperialiştii nu au permis şi nu vor permite aşa ceva. Dar, dacă este să compar, tutela Americii este cea mai soft dominaţie din istoria noastră, în pofida evenimentelor din vara anului 2012. De pildă, sovieticii ne-au blagoslovit cu o jumătate de secol de comunism. Trupele sovietice au stat în România din 1944 până-n 1958, pe cheltuiala poporului român. În tot acest interval s-a operat un jaf de proporţii, de pildă, prin celebrele Sovromuri. România a plătit despăgubiri de război în valoare de 300 milioane de dolari, în condiţiile în care a participat la războiul din est în legitimă apărare. În plus, tătucul Stalin, cel mai mare criminal din istoria umanităţii, ne-a obligat să nu acceptăm ajutorul oferit prin Planul Marshall. Acest plan dovedeşte elocvent că America ştie să dea, nu doar să ia, precum Rusia, care şi astăzi deţine în mod samavolnic tezaurul României confiscat de bolşevici în ianuarie 1918.

Sub umbrela de securitate americană au înflorit Germania, Japonia, Coreea de Sud şi Taiwan, care astăzi sunt titani ai economiei mondiale. Ascensiunea acestor ţări este inextricabil legată de SUA. Pe de altă parte, la umbra baobabului rus nu a crescut decât jaf, distrugere şi înapoiere. De bine de rău, soldaţii americani veniţi în România nu au la încheieturi zece ceasuri împrumutate de la români şi-şi plătesc singuri sejurul. America are multe păcate pe conştiinţă şi este, fără îndoială, o fabrică de iluzii, dar pe scena relaţiilor internaţionale este cea mai soft superputere. Prin urmare, este răul cel mai mic, iar politrucul dâmboviţean ne-a învăţat în mai bine de două decenii să apreciem importanţa acestuia. Din aceste motive prefer America în dauna Rusiei, Chinei sau Germaniei. Rusia şi China sunt tributare principiilor autocratice şi imperialiste, în timp ce Germania şi-a reşapat visele de mărire sub ipocritul spectru al „unităţii în diversitate”. Sper ca în deceniile ce vor urma, America să ne fie alături, fiindcă alternativele nu au nimic de oferit, deocamdată.

P.S. Rusia, China şi India repetă greşelile comise de URSS. Populaţiile din aceste ţări sunt puternic pauperizate, în ciuda performanţelor economice. Dar, cu toate acestea, statele mai sus menţionate investesc resurse preţioase în programe faraonice de înarmare şi doresc să-şi proiecteze puterea militară în afara propriilor frontiere. În loc să ofere mai întâi poporului un grad ridicat de prosperitate, liderii de la Moscova, Beijing şi New Delhi caută prestigiu şi putere. În schimb, SUA au decis să reducă cheltuielile militare din cauza crizei economice.

DISCUTAŢI ACEST ARTICOL PE FACEBOOK

Autor: Gheţău Gh. Florin

Pagini similare

Manualul dictatorului desăvârșit - Ebook gratis

2016-03-22
Postat de Ghetau Gh. Florin , Citeste, Comenteaza

Manualul dictatorului desăvârșit - Ebook gratis

Ordinea Mondială de Henry Kissinger

2016-02-11
Postat de Ghetau Gh. Florin , Citeste, Comenteaza

Consilier pe probleme de securitate națională și Secretar de Stat în timpul administrațiilor Nixon și Ford, Henry Kissinger este în egală măsură o personalitate politică și culturală. Artizan al apropierii dintre China și SUA a jucat un...

Comenteaza acest articol

Nume
Email
Comentariu
Introduceti codul de mai sus
* Acest comentariu va fi revizuit

Ultimele comentarii

Irina (2013-08-25)

Astea sunt tari mari inca dinainde sa fie sub influenta SUA.Uite la Haiti sunt sub inflenta SUA sunt paradis tropical dar mor oamenii de foame.SUA au un principiu nu conteaza daca pisica este alba sau neagra atata timp cat prince soareciNu conteaza daca Basescu aduce prosperitate atat timp cat le reprezinta interesele fara vreo preocupare pt castigul romanesc

Vezi toate comentariile

Mergi sus