Splendida izolare


În ultimele trei secole englezii şi-au fondat politica externă vizavi de Europa pe un singur criteriu: echilibru. De aceea s-au opus Franţei, Rusiei şi Germaniei de câte ori acestea au ameninţat echilibrul european. Opoziţia intransigentă faţă de Napoleon Bonaparte, Nicolae I, Wilhelm II sau Adolf Hitler evidenţiază determinarea specifică acestei naţiuni, care a decis să facă din echilibru un crez. „Perfidul Albion” s-a poziţionat mereu de partea taberei mai slabe, echilibrând balanţa de putere pe bătrânul continent. Rezerva faţă de problemele europene ca şi hotărârea de a apăra echilibrul de putere au făcut ca Marea Britanie să fie învăluită într-o „splendidă izolare”.

Britanicii au aderat la Comunitatea Europeană în 1973, după ce încercaseră să creeze o alternativă la această organizaţie. De la bun început au tratat cu mari rezerve proiectul unificator european. Euroscepticismul britanic este notoriu şi câştigă teren în contextul crizei economice globale. Păstrarea lirei sterline şi opoziţia faţă de proiectele care vizează creşterea gradului de interdependenţă dintre statele din uniune au făcut din Marea Britanie frâna de mână a construcţiei europene. Poziţia guvernanţilor de la Londra este în egală măsură justificată şi ipocrită. Pe de o parte, economia acestei ţări este dependentă de comerţul intracomunitar, mai ales cu Germania. Pe de altă parte, Marea Britanie a jucat mereu la şantaj pentru a elimina neajunsurile şi a păstra doar avantajele prezenţei sale în UE. Liderii britanici au lăsat să se înţeleagă că nu au nevoie de uniune, deşi era evident că gândeau contrariul.

Sunt de acord cu faptul că Uniunea Europeană a deviat mult de la cursul trasat de „părinţii fondatori”. În plus, nu este şi nici nu va deveni o comunitate a egalilor. Unii vor fi mereu mai egali decât ceilalţi, în pofida idealurilor generoase enunţate în mod public. La orizont se profilează un imperiu franco-german, în care Berlinul este tractorul, iar Parisul remorca în care zac de-a valma celelalte state membre. Această stare de fapt nu încântă, pe bună dreptate, autorităţile de la Londra. Dar, declaraţiile belicoase ale lui David Cameron nu se înscriu în acest registru. Ele ţintesc scopuri mult mai prozaice. Domnia sa a spus că dacă va fi reales va organiza un referendum privind ieşirea ţării sale din uniune. Dacă, într-adevăr, britanicii nu se mai regăsesc în actualele idealuri ale UE, referendumul trebuie organizat fără întârziere. În realitate, premierul britanic vrea în principiu două lucruri, ca viitorul buget al UE să fie atent la doleanţele insularilor şi să le dea motive euroscepticilor să-l realeagă. Referendumul este modalitatea prin care Cameron vrea să strângă în jurul său numerosul electorat eurosceptic. Decidenţii de la Londra nu vor să iasă din UE, economia britanică nu ar suporta un asemenea şoc, ci vor să-şi păstreze statutul privilegiat pe care-l deţin în uniune. În plus, David Cameron este deranjat de trecerea de care se bucură la Bruxelles cauza secesioniştilor scoţieni. Deci, păstrarea privilegiilor, catalizarea electoratului eurosceptic şi pararea secesionismului scoţian, acestea sunt obiectivele reale ale radicalului David Cameron, care a decis să mai joace încă o dată cartea „splendidei izolări”.

DISCUTAŢI ACEST ARTICOL PE FACEBOOK

Autor: Gheţău Gh. Florin

Pagini similare

Ipocrizia putinistă

2015-10-07
Postat de Ghetau Gh. Florin , Citeste, Comenteaza

Declarațiile din ultima vreme ale președintelui Vladimir Putin cu privire la criza siriană conțin o consistentă doză de ipocrizie. Înțelegem faptul că are niște interese de apărat, dar să pretindă că acționează în numele unor idealur...

Erdogan sau sultanul fără imperiu

2015-08-23
Postat de Ghetau Gh. Florin , Citeste, Comenteaza

E uimitor cât de mult seamănă Erdogan și Putin. Doi exponenți de prim rang ai unui nou tip de dictatură, dictatura difuză. Altfel spus, ambii încearcă să dețină puterea supremă, dar nu totală. Destul cât să controlezi tot ceea ce meri...

Comenteaza acest articol

Nume
Email
Comentariu
Introduceti codul de mai sus
* Acest comentariu va fi revizuit

Ultimele comentarii


Nu sunt comentarii. Fii primul care posteaza unul!

Vezi toate comentariile

Mergi sus